Cara Nak Buat Keropok Lekor Lembut

Keropok lekor sangat terkenal di Pantai Timur semenanjung iaitu Pahang Terengganu dan kelantan. Resepi ini sangat mudah untuk dibuat dirumah.


Resepi Keropok Lekor Lembut Homemade Resepi Mudahnak Buat Pun Mudah Masakan Malaysia Pedas

Satukan isi ikan bawang putih dan garam.

. Cara-cara untuk menyediakannya. CARA MEMBUAT 1. Tetapi selepas lihat kawan Min makan berketul-ketul Min pun cuba.

Tak kira berapa lama keropok tak rosak pun. Masukkan dalam plastik mengikut kuantiti sekali goreng sahaja. Kisar isi ikan dan juga garam bersama air.

Satukan isi ikan tepung ubi garam dan uli sehingga menjadi doh. Potong mengikut kesukaan anda dan goreng. Keropok lekor lembut homemade Mazwin bawangmerah SELANGOR goldenapron minggu18 lagi Ramuan 30 ketul mini 1 cawan isi ikan segar yang diambil dari 3 ekor ikan kembung 2 cawan tepung ubi 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil serbuk penambah perasa ajinomoto Untuk merebus 2 liter air Untuk menggoreng 2 mangkuk minyak masak.

Asingkan isi ikan dari tulangnya. Kalau nak simpan simpan dalam freezer. Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender.

Kemudian campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum. Ada yang suka keropok lekor yang besar dan ada yang suka keropok lekor kecil. Masukkan dalam peti sejuk beku.

Tak perlu rebus ya. Kisar isi ikan sehingga halus. Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.

Pastikan keropok yang direbus dah timbul baru diangkat dan gaul dengan minyak masak. Keropok apa macam tu kan. Kisar semua bahan bertanda.

Goreng dgn api yang perlahan tau. Boleh taburkan tepung sagu sikit supaya doh tak melekat. Biarkan keropok lekor anda sejuk dulu barulah dipotong dan siap untuk digoreng.

Bila dah sebati bentuk mengikut saiz kesukaan masing-masing. Itu tanda keropok lekor sudah masak. Nak Siang Makanan Mentah Jangan Terus Letak Dalam Sinki.

Dan kemudian bentukkan doh memanjang. Ikut saiz yang kita suka. 12 mangkuk tepung ubisagu tepung biar sama banyak dengan ikan 2 sudu makan tepung gandum Sedikit garam bahan perasa jika menggunakan 2 sudu kecil garam IKLAN 2 sudu kecil serbuk perasa ajinamoto Cara Membuat 1.

Gaul bahan A dan B sehingga tidak melekat dijari. Sementara tu didihkan air dan masukkan sedikit minyak masak. Buat Sendiri Keropok Lekor Di Rumah.

Cara buat keropok lekor. Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk. Hai semua ok harini aku share cara aku buat keropok lekor guna ikan kembung ja sebab ikan ni tengah murah sekarang ni nak buat dia simple guna 4.

Masukkan tepung ubi sedikit-sedikit sahaja dahulu. Silakan ikut tips awal di bawah ni ye untuk simpan lama stok keropok lekor ye. Resepi ni adalah resepi asal dari Tahrunnisa walaupun beliau duduk jauh.

Rasa nak nak makan bila-bila masa ambik je 1 plastik sekali goreng tu. Lepas je beli keropok lekor terus potong ikut saiz suka. Kali Ini saya nak bawakan satu lagi resepi makanan kegemaran rakyat Malaysia iaitu Keropok Lekor.

Tak perlu rebus ya. Campurkan Tepung Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Cara buat keropok Lekor yang sangat mudah.

Tumbuk isi ikan sampai halus guna lesung. Cara Buat Keropok Lekor Lembut Di Dalam Dan Garing Di Luar. Rebus keropok lekor sehingga terapung.

Uli sampai tidak melekat pada tangan. Tak perlu membeli lagi sangat sesuai untuk keluarga yang gemar makan keropok lekor. Uli adunan sehingga sebati.

Resepi Keropok Lekor Homemade Yang Confirm Jadi. Kisar sampai betul-betul halus. Dalam kepala Min bila sebut keropok ianya dalam bentuk keping-keping.

Bila air dah mendidih barulah masukkan keropok lekor dan rebus sampailah keropok timbul di permukaan. Masukkan sekali sedikit garam ajinomoto dan air sejuk. Terus angkat masukkan dalam air ais sekitar 3-5 minit.

Kemudian masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi. Bersihkan ikan buang kulit dan asingkan isi dan tulang ikan. Norhasliza Yusoff - August 26 2020.

Masukkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam mangkuk dan campurkan sikit demi sedikit tepung sagu. Tabur tepung gandum dan gentl adunan menjadi bulat memanjang. Seterusnya pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar.

Sediakan talam atau papan. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Gentelkan atau bentukkan keropok memanjang.

Angkat dan biarkan sejuk seketika. Kali pertama Min tengok keropok lekor langsung tak rasa nak makan. Cara Buat Kerepek Terung Rangup Tawan Selera Si Kecil Tak Suka.

Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk. Uli doh panjang-panjang seperti keropok lekor. Kalau nak kisar pakai pengisar boleh juga tapi lebih sedap pakai lesung.

Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung. Satukan bahan kisar bersama tepung ubi dan tepung gandum. Kalau melekat tambahkan tepung ubi.

Panaskan air dalam periuk dan rebus. Kisar Pertama sekali kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Wanita Ini Kongsi Resipi Jadi Lembut Dan Tak Liat.

Jangan terlalu lembik dan jangan pula terlalu keras. Didihkan air masukan doh tunggu sehingga doh timbul dan angkat.


Resep Keropok Lekor Oleh Efni Spysanck Cookpad


Resep Keropok Lekor Oleh Efni Spysanck Cookpad


Kepok Lekor Ganu 3 Bahan Specialnya Tak Guna Tepung Sagu Macam Orang Biasa Buat Mingguan Wanita Resep Sederhana Makanan Resep Makanan


Kepok Lekor Ganu 3 Bahan Specialnya Tak Guna Tepung Sagu Macam Orang Biasa Buat Mingguan Wanita Tepung Memasak Rebusan

Comments

Popular posts from this blog

Arduino Traffic Light With Ultrasonic Sensor

Surah Al Hasyr Ayat 7